Zeytinyağlı Semizotu Yemeği

SAM_4116

Zeytinyağı ilkçağlardan bu yana insanların evlerinin en sağlıklı yiyecek maddelerinden biri olurken dünya edebiyatında en ünlü destanlarda bile yer almış.Bütün bir Akdeniz medeniyetinin vazgeçemediği zeytin ve zeytinden çıkarılan zeytinyağının değeri günümüzde yeniden keşfediliyor.

Kan dolaşımını engelleyen ve damarları daraltan bir hastalık olarak bilinen damar sertliğine zeytinyağı kullanan bölge insanlarının yakalanmadığı belirtiliyor.Zeytinyağı hayatlarına değer veren ve sağlıklı bir bünyeye sahip olmayı isteyen herkese tavsiye ediliyor.

Zeytinyağı her şeyden önce son derece tabiî bir ürün… Hiçbir kimyevî reaksiyona, kokulandırmaya ya da süzme işlemine tabi tutulmuyor. Sıkılmaktan başka hiçbir işlem yapılmayan zeytinyağı vücudun sağlığının korunmasında çok önemli bir yer tutuyor.

Zeytinyağının en Önemli faydalarından biri de safra kesesini hiç zorlamaması ve dolayısıyla damarlarda kolestrol birikimini önlemesi oluyor. Yapılan deneyler zeytinyağının sıcak ve soğukta niteliklerinden hiçbirini yitirmediğini gösteriyor.

Bağırsakların çalışması için çok faydalı…

Zeytinyağının bir başka önemli niteliği kemiklerin büyümesine ve çarpıklık olmadan gelişmesine yardımcı oluşu, özellikle bebeklerin gelişmelerinde son derece önemli bir rol oynadığı kabul ediliyor.

İtalya’da doktorlar, annelere bebeklerin biberonlarına zeytinyağı katmalarını öğütlüyorlar.Biz de zaten bebe yağı,pişik kremi niyetine zeytinyağı kullanmıyor muyuz?

Zeytinyağlıların yeri bir başka.Hem hafif hem sağlıklı.Haftada bir kaç kez zeytinyağlı sebze yemeği tüketmeye dikkat etmek gerek.Faydalarını anlattıktan sonra genelde salata olarak tüketilen semizotunun bir de yemek tarifni vermek istedim.

MALZEMELER
1 kg semizotu
1 soğan
1 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı domates sosu ya da 1 domates rendesi
Tuz,karabiber,pulbiber
1 çimdik şeker
Biraz zeytinyağı
YAPILIŞI
Semziotunun yapraklarını koparıp yıkadıktan sonra doğrayın(bu doğrultuda eğer sapları çok sert değilse bunları da kullanabilirsiniz)Tencereye biraz zeytinyağı ve ince doğranmış soğanları koyup kavurun.Akabinde salça ve domates sosunu da ilave edin.Semizotunu,tuz,baharat ve şekeri atıp karıştırın.Çok fazla su koymaya gerek yok,çünkü çabuk pişiyor ve fazla su çekmiyor.Üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su koyduktan sonra yumuşayana kadar pişirin.Sunum esnasında sarımsaklı yoğurt kullanabilirsiniz.Afiyet olsun…

Reklamlar

About güldane

İngilizce öğretmeniyim.8 aylık çok şeker bir kızım var.Gülse eşim ve benim isimlerimizin ilk hecesi.Burda Gülse'nin gelişimine tanık olmanın yanı sıra yemek,örgü,dikiş,eğitim ve hayata dair bir çok konuyla haşır neşir olabilirsiniz...
Görsel | Bu yazı YEMEK TARİFLERİ, Zeytinyağlılar içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorumlarınız bundan sonraki çalışmalarım için önemli,lütfen yorum yapın.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s