Mercimekli Bulgur Pilavı

a9d321d8-1a8a-4699-af56-d9e5bf6c9308wallpaper

Bulgur pilavı, buğdayın kaynatılması, kurutulup kabuğunun soyulması ve değirmende öğütülmesiyle elde edilen bulgurdan üretilir.

Tahıl grubu beslenme piramidinin tabanında yer alan bulgur, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez gıdalarından biridir.

Sadece su ve buğdaydan oluşur ama protein, mineral, vitamin, posa ve lif açısından oldukça zengindir. Bunların yanında karbonhidrat değerinin düşük olması da onu değerli bir besin haline getirir.

Sarı ve esmer olmak üzere 2 tür bulgur vardır ancak boyutlarına göre de pilavlık ya da köftelik olarak ayrılırlar.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kansere karşı koruyucu özelliktedir.

B vitamini deposudur.

İçerdiği B1 vitamini, sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesine yardım eder.

Çinko, magnezyum ve krom gibi mineraller içerir.

Günlük lif ihtiyacı 1 tabak bulgurla karşılanabilir.

Yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsakların çalışmasını sağlar.

İçerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde etkilidir.

Kan şekerini yükseltmez.

Şeker hastalarına iyi gelir.

Kilo aldırmaz.

Hazmı kolaylaştırır.

Anne sütünü artırır,bu çok önemli…

Bunca faydayı saydıktan sonra klasik bulgur pilavına alternatif olarak mercimekli olanını paylaşmak istedim.Buyrunuz tarif;

MALZEMELER
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı yeşil mercimek
1 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı domates sosu ya da 1 domates rendesi
Tuz,karabiber,pulbiber
1 çimdik şeker
YAPILIŞI
Öncelikle yeşil mercimeği yumuşayana kadar haşlayın.Haşlandıktan sonra bir tencereye biraz zeytinyağı koyup salça ve domates sosunu kavurun.Sonra bulguru ilave edin ve karıştırın.Tuz ve baharatlarını atın.Yeşil mercimeği de ilave ettikten sonra üzerini 2 parmak kadar geçecek şekilde sıcak su dökün ve suyunu çekene kadar pişirin.Eğer size göre biraz diriyse biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz.
*Bilindiği üzere bulgur pirinçten çok daha sağlıklı,daha fazla tüketilmeli.
*Bu pilav iç Anadolu’da meşhurdur,lezzetlidir,tavsiye edilir.Hatta genelde yeşil mercimek çorbası yapıldıktan sonra artanla bu pilav yapılır.
*Mercimeği biraz fazla haşlayıp derin dondurucuya koyabilirsiniz.İstediğiniz zaman alıp ordan kullanırsınız.
*Her ne kadar içinde karabiber olsa da sunum esnasında bol karabiber ekmeyi unutmayın.Yanında da köpüklü bir ayran.Tadından yenmez…
*Afiyet olsun…

Reklamlar

About güldane

İngilizce öğretmeniyim.8 aylık çok şeker bir kızım var.Gülse eşim ve benim isimlerimizin ilk hecesi.Burda Gülse'nin gelişimine tanık olmanın yanı sıra yemek,örgü,dikiş,eğitim ve hayata dair bir çok konuyla haşır neşir olabilirsiniz...
Görsel | Bu yazı Makarnalar,Pilavlar, YEMEK TARİFLERİ içinde yayınlandı ve , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorumlarınız bundan sonraki çalışmalarım için önemli,lütfen yorum yapın.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s