Akşehir’in geleneksel yemeği Herse.Çoğu yörede Keşkek diye adlandırılır ve tavukla da yapılır,ama Akşehir’de etli tercih edilir.Genellikle malzeme hazırlanıp fırına verilir.Cumartesi akşam verilir ve pazar sabahı alınıp ailece yenir.Çoğu kişiye göre sabah tercih edilemeyecek bir yemek gibi gözükebilir ama o kadar lezzetlidir ki geriye hiç kalmaz.Özel günlerde,bayramlarda tercih edilen bir lezzettir.Biz de arada sırada yapıp özlemimizi gideriyoruz.Çok ama çok lezzetli oluyor,denemenizi tavsiye ederim.
MALZEMELER
1 kilo kemikli yağlı kuzu et
1 su bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı nohut
1 tatlı kaşığı tereyağ
Tuz,pulbiber
YAPILIŞI
Buğday ve nohutu 1 gün önceden suda ıslatın.Herseyi yapacağınız sabah erkenden etleri yıkayıp düdüklü tencerenin altına dizin.Üstüne buğday ve nohutları koyup üzerini 5 parmak kadar geçecek şekilde sıcak su koyun ve kısık ateşte 1,5 saat pişirin.Bu sürenin sonunda açıp bakın,karıştırın,tuzunu ekleyin.Muhtemelen biraz daha pişmesi gerekiyordur,suyu iyice azaldıysa 1 çay bardağı kadar daha sıcak su döküp 15 dk daha pişirin.Sonra yemeği borcama dökün ve 200 derece fırında üzeri kızarana kadar bekletin.1 tatlı kaşığı tereyağı cezvede eritip içine pulbiber dökün ve hersenin üzerine gezdirin.Yanında 4e bölünmüş soğanla tadından yenmez.
*İçine sadece kemik ya da kurutulmuş et de atılabilir,daha lezzetli olur.
*Sonrasında çay içilip,tatlı bir şey yenmeli;reçel ya da tahin-pekmez gibi.
*Akşam değil de gündüz tercih edilmesinin sebebi gece hazmı zor olabilir.
*Son söz afiyet olsun…
*Sonrasında biraz yürüyüş iyi gelir.